anders-kijken

Anders kijken

Anders waarnemen: achteroverleunen en afstemmen op het potentieel in plaats van op het probleem

Hoe ga jij er mee om, als er iets voordoet in je leven of werk dat jij als een probleem ervaart? Doe je je best het zo snel mogelijk op te lossen of te fixen? Om dat wat onaangenaam is weer weg te nemen? Het risico als je snel gaat handelen is dat je te weinig tijd en ruimte neemt om te doorvoelen wat er nou eigenlijk écht aan de hand is. Of dat je blijft hangen op een laag van wat je al weet, kent en al gedaan hebt. Terwijl complexe vraagstukken vragen om nieuwe antwoorden.

Alan Seale heeft een prachtig boek geschreven hoe dit ook anders kan vanuit Transformational Presence (titel van het boek: “wat wél werkt’). Hierbij word je uitgenodigd om vanuit jouw aanwezigheid die omstandigheden te creëren om transformatie (een verschuiving van binnenuit) mogelijk te maken. Sleutel is om anders te kijken en op een nieuwe manier aanwezig te zijn bij vraagstukken. Niet langer het obstakel of het probleem te zien en daar op te acteren, maar om waar te gaan nemen vanuit de blik van potentie. Oog te hebben voor de mogelijke manieren waarop het potentieel zich kan manifesteren en wat jouw bijdrage daarin is.

Vanuit Transformational Presence zijn er 3 kernvragen waar je in iedere situatie op terugvalt:
1. Wat wil er gebeuren? (Dat is overigens iets anders dan dat jij wilt dat er gebeurt, het is een vraag die in dienst staat van iets dat groter is dan jij);
2. Wie vraagt het jou te zijn?
3. Wat wordt je gevraagd te doen? Je wordt met deze vraag uitgenodigd dat ‘wat er wil gebeuren’ jou mag tonen wat het van jou nodigt heeft.

De vragen nodigen uit om afstand te nemen, uit te zoomen en je te verbinden met een breder perspectief, een groter veld. Het vraagt loslaten én toelaten. Kunnen zijn met (nog) niet weten. Dan vind je antwoorden die verbonden zijn met een groter potentieel van de situatie en van mensen. Dit kunnen doen vraagt iets van jou. Om volledig aanwezig te zijn, stil te worden en al je zintuigen open te zetten. Je stemt je af op de ‘hoogsthaalbare toekomstige mogelijkheid’ en jij wordt het instrument hiervoor.

In het programma van de Jaargroeicirkel nodigen de 6 ontwikkelretraites je precies uit om bovenstaande te gaan leren en belichamen. Met reflectie oefeningen, stilte en meditatiemomenten leer je aanwezig te zijn bij alles wat er is en waar te nemen op lagen voorbij alleen het denken. Je gaat je intuïtieve weten aanspreken, waarin er veel meer antwoorden op vraagstukken kunnen komen. Met lichaamswerk leer je hoe je met al je zintuigen kunt afstemmen op informatie vanuit een groter veld om je heen, terwijl je tegelijkertijd stevig geankerd blijft in je eigen middenlijn en centrum.