Handelen vanuit rust

Hoe rust je uitgangspunt kan worden in al je handelen (in plaats van iets wat je in je vakantie hervindt)

De tijd van de vakantieperiodes breekt weer aan. Een tijd om te ontspannen, op te laden en tot rust te komen. In het hectische leven waarin je je dikwijls in allerlei krachtenvelden begeeft en te balanceren hebt tussen werk & privé, is zo’n oplaadmoment vaak heel welkom en waardevol.

Toch is iets anders eigenlijk nog veel waardevoller… Namelijk hoe jij vanuit kalmte en evenwicht kan leven in het dagelijkse. Dat rust een uitgangspunt is in je leven van waaruit je handelt. En niet een oplaadpunt waar je een paar weken per jaar, per maand of per week in bent.

Die omslag te maken, vraagt bewustwording:

  • hoe vind ik de plek van rust in mezelf?
  • op welke momenten verlaat ik die plek omdat ik ergens ingezogen wordt?
  • wat gebeurt er dan eigenlijk op deze momenten in mij?
  • en wat kan ik doen om weer terug te komen in die plek van rust, zodat ik vanuit daar kan handelen?

‘Rust in doen’ en ‘Doen in rust’ 

De kunst is om in de dagelijkse dag meer rustmomenten te creëren. De dag te starten met een kort incheckmomentje bij jezelf. Dat hoeft echt geen lange meditatie stil zittend op een kussen te zijn. Het kan ook een kopje koffie of thee zijn dat je in stilte even drinkt, zonder dat je tegelijk op je telefoon kijkt of de krant leest. Of terwijl je in aandacht de vaatwasser uitruimt, tegelijkertijd voelt hoe het eigenlijk in jou is. Waar het om gaat is dat je een moment neemt om waar te nemen hoe het met je is en wat je wellicht nodig hebt.

Vervolgens is er veel winst te halen door in de dag regelmatig korte momentjes te creëren waar je even helemaal niets hoeft. Een paar minuten waarin jouw mind even vrij kan zijn en niets ‘moet’. Even uit het raam te kijken. We zijn zo gewend geraakt om aaneengesloten van het ene overleg naar het andere te gaan, of snel tussendoor nog even iets anders te regelen. Maar je vindt de balans als er wat tijd is waarin je geest kort kan dwalen en vrij associëren. ‘Witjes’ noemt Paul Loomans dat in zijn boek ‘Ik heb de tijd’. In een witje gun je jezelf ruimte om even helemaal blanco te zijn. Om iets wat je net gedaan hebt af te hechten, om iets wat zo gaat komen voor te voelen. Witjes markeren overgangsmomenten. In een witje ontstaat de ruimte voor ingevingen, voor ander perspectief vanuit afstand, voor je intuïtie. Witjes helpen je weer terug te keren naar rust, vanuit je eigen centrum. Helderheid te creëren over wat er te doen is. En dat vervolgens vanuit die plek van rust te doen.

Een rijke oogst

Je zult merken dat als je meer vanuit rust gaat handelen de vitaliteit in jezelf enorm vergroot. Ook verscherpt je observatievermogen: je bent in staat om veel breder waar te nemen wat er gebeurt in een vergadering, in een overleg (zowel bij jezelf als bij de ander en de anderen). Het levert je een schat aan informatie op vanuit je intuïtie waarop je kan anticiperen vanuit een ontspannen plek in jezelf.

En je vakantie? Die momenten zijn natuurlijk nét zo welkom als voorheen. Om nog voller te genieten van het leven, van avontuur, van plezier, van samenzijn met mensen die je lief zijn op andere plekken. We wensen je een mooie zomer!

In de Jaargroeicirkel ontwikkel je de kwaliteiten om te leven vanuit aanwezigheid en te handelen vanuit rust. In het avondprogramma – waar veel stilte elementen in zitten – ervaar je hoe je de plek van rust in jou kan vinden. Te observeren van dat wat er is. Ongeacht of je het als aangenaam of onaangenaam labelt. Zonder direct in te grijpen. Door het niets doen, het niet gelijk te willen oplossen, kom je in een andere laag. Je kan dieper kijken dan dat wat er aan de oppervlakte zichtbaar is. Er komt meer ruimte voor je intuïtie. Andere bewegingsrichtingen en perspectieven dienen zich aan. Ook leer je hoe je in je dagelijks leven meer ‘witjes’ kan creëren en je oefent met de toepassing ervan.

Door vaker op deze plek van rust te zijn in jezelf maak je een enorm groei in je innerlijk leiderschap. Met niet te onderschatte impact op jouw team, op je collega’s en op de mensen voor wie jij jouw werk doet. En ook in je privé leven werkt dit door, omdat de relatie met je geliefden, je familie, je vrienden zal verdiepen en transparanter wordt. Als jij handelt vanuit een andere plek in jezelf, zul je merken dat de interacties met anderen gaan veranderen!